NAJAARSWANDELING 2014 DWINGELDERVELD

KLIK OP BOVENSTAANDE FOTO OM NAAR HET FOTOALBUM TE GAAN

 

  

Najaarswandeling, zondag 9 november 2014

Zondag 9 november vindt de najaarswandeling plaats. Wij nodigen u graag uit om te komen wandelen in Nationaal Park Dwingelderveld, een bijna 4000 hectare groot nat heidegebied in het zuidwesten van Drenthe. Jurrie en Jenny van der Plaat zijn onze gidsen in dit bijzondere natuurgebied.

Startpunt

Informatiecentrum Boslounge, Oude Postweg 12, 9417 TG Spier

We verzamelen hier om 11.00 uur en om 11.30 uur gaat de wandeling van start. Na de wandeling kunnen we hier even op adem komen en genieten van een lekker kopje koffie of thee (voor eigen rekening).

Aanmelden

Voor deze najaarswandeling kunt u zich tot uiterlijk 4 november aanmelden per e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., telefonisch 013-5283159 of t.z.t. met het online aanmeldingsformulier.

Informatie over het Nationaal Park Dwingelderveld

Natuur

Het is een schitterend, uniek gebied. Uniek omdat het 't grootste aaneengesloten natte heidegebied is van West-Europa. Schitterend, want u vindt er zacht glooiende heidevelden met plassen en vennetjes, bos, en stuifzand. In dit gebied kunnen soorten vogels en dieren leven, die in andere landschappen minder kansen hebben. Ook voor tientallen soorten vlinders en bijna alle Nederlandse reptielen zijn de omstandigheden in het Dwingelderveld gunstig.

De heide wordt beheerd door twee schaapskudden met elk een herder. Ook zijn er stukken heide en bos afgerasterd waar schapen en runderen grazen zonder herder. Deze dieren zoeken zelfstandig hun weg door het gebied en scharrelen hun kostje bij elkaar. Het Drents heideschaap bijvoorbeeld vreet takjes van struikheide en houdt deze struiken kort.

Twee grote losloopgebieden

In het Dwingelderveld geldt een aanlijnplicht voor honden. In enkele speciaal daarvoor aangewezen gebieden mag de hond los lopen (maar dan onder appèl!) In het noordelijke deel van het Dwingelderveld zijn twee losloopgebieden. Bij de schaapskooi 'Achter 't Zaand' van Natuurmonumenten is een bosweide ingericht. Het hondenlosloopgebied is daar maar liefst 120 hectare groot.

Honden altijd aan de lijn in de buurt van schapen
De schapen van de kooi 'Achter 't Zaand' gaan zoveel mogelijk naar de heide, maar er zijn ook dagen dat ze in de buurt van de kooi blijven. Dan lopen ze zonder herder in een omrasterd gebied. Het gebied binnen het raster is via de hekken toegankelijk voor publiek. Omdat loslopende honden en schapen niet samengaan, geldt binnen het raster de regel: honden aan de lijn!


Copyright © 2014  NVLPH