2021logomini

Vacht verzorging

Begin met het verzorgen van Uw hond op een zo jong mogelijke leeftijd. Hierdoor gaat de hond het beschouwen als een gewoonte. Bovendien als U de hond regelmatig verzorgt en controleert, ontdekt U ook veel sneller als hem of haar iets mankeert.

Het beste is om Uw Pyreneese berghond 1x per week een grondige borstel- en kambeurt te geven.

Gebruik voor de verzorging van de vacht een borstel met rechte pinnen, een grof getande kam en een fijn getande kam.

Met de pinnenborstel begin je de vacht laagje voor laagje uit te borstelen. Met een hand het haar tegenhouden en de andere hand borstelen. Het beste begint U aan de onderkant van de buik en werkt U zo verder naar boven, dan vanaf de staart naar de nek toewerken. Zo doet U hetzelfde met de schouder- en dijbeenbeharing. De broek- en voorborstbeharing vraagt iets meer werk, omdat hier veel onderwol zit. Hetzelfde geldt voor de beharing achter de oren, die zachter van structuur is en makkelijk kan gaan klitten.

Wanneer de hond goed is doorgeborsteld gaat U met een grof getande kam de hele vacht door, om na te gaan of er geen klitjes meer in zitten. Achter de oren gebruikt U de fijn getande kam en kamt U het haar laagje voor laagje uit. Dezelfde geldt ook voor de broek- en borstbeharing.

Mochten er onverhoopt tot klitten zijn ontstaan, probeer die dan voorzichtig uit te pluizen met de vingers of met een fijne kam. Grotere klitten kunnen verwijderd worden met een speciale klittenkam.

Tenslotte spray ik mijn honden na de borstelbeurt in met een goede verzorgingslotion, waardoor de vacht in optimale conditie blijft, maar dit is een persoonlijke keuze.

De berghond hoeft in principe nooit in bad alleen als hij zich ergens ingerold heeft.

Ruiperiode

Tijdens de ruiperiode verliest de hond zijn ondervacht. Het is dan ook belangrijk om tijdens die periode alle dode onderharen te verwijderen, zodat zijn huid niet "verstikt". Het beste gebruikt men hiervoor een hark in combinatie met een pinnenborstel.

Oorverzorging

Achter de oren komt gemakkelijk klitvorming voor, omdat de haren hier erg zacht zijn. Dus geregeld even nagaan of er een klit zit, want een kleine klit is gemakkelijker te verwijderen dan een grote klit. Heeft de hond veel pluizig haar boven op de oren, kan men dit eventueel proberen voorzichtig met de vingers uit te plukken, want zo valt het oor mooier langs zijn kop. Is het haar niet te plukken dan kan men het met een dubbele effileerschaar uitdunnen. Bij veel haargroei onder de oren, het haar hier ook iets uitdunnen met de effileerschaar, hierdoor krijgt het oor meer lucht en voorkom je oorontstekingen.

Bij de wekelijkse borstelbeurt kunt U ook altijd even de oren controleren en ze eventueel reinigen met wat oorcleaner.

Extra

De voeten behoren mooi rond te zijn. Dus eventuele uitstekende haren mooi rond weg knippen. Het haar tussen de voetzolen kan erg lang worden en vooral in de winter kan dit voor overlast zorgen als er ijsklontjes in vast blijven plakken. Het beste is dan ook geregeld het haar tussen de voetzolen weg te knippen. (Durft U dit niet zelf, ga dan naar een trimsalon bij U in de buurt).

Bij sommige honden wordt het haar op de hakken te lang en ziet dit niet verzorgd uit. Borstel deze haren goed uit en kam ze naar boven op. Met de enkele effileerschaar kunt U de hak dan van boven naar onder mooi bijknippen.

Tenslotte worden de nagels geknipt. Meestal slijten de nagels vanzelf en hoeft er niks van af te worden geknipt. Speciale aandacht wel voor de dubbele Hubertusklauwen aan de achterpoten, deze slijten niet vanzelf en dienen dus regelmatig geknipt te worden om ingroeien te voorkomen.

(bron: Hildegard Kemmerling - hondentrimster)


Copyright © 2014  NVLPH